Her er de typiske symptomer på angst

At føle frygt er en helt naturlig reaktion, når vi oplever noget, der er farligt. Når vi bliver bange, hjælper frygten os til at overleve, fordi vi instinktivt flygter væk fra det, der er farligt, eller bliver og kæmper og forsvarer os imod faren.

På den måde er frygt og angst en helt naturlig og sund følelse, der sikrer vores overlevelse.

Men nogle mennesker reagerer på situationer eller begivenheder, som reelt ikke er farlige, og som normalt ikke vil udløse angst hos andre mennesker. Det vil sige, at reaktionen altså slet ikke passer til den reelle fare. 

Angsttilstande er ofte forbundet med en betydelig grad af lidelse, nedsat livskvalitet og nedsat social funktionsevne, og det er derfor en tilstand, du bør tage alvorligt og få hjælp til.

 

Når angsten bliver uhensigtsmæssig

Hvis du er ude at gå tur og ser en bil, der kører fuldstændig hazarderet, er det altså en god og sund reaktion, at du bliver bange og reagerer ved at skynde dig at komme væk i sikkerhed. Men hvis du føler samme følelse af angst, når du skal ned at handle i supermarkedet, har denne angst ikke nogen praktisk funktion. For der er jo reelt ikke noget farligt, som du skal passe på, når du er ude for at finde de bedste avokadoer på frugt- og grønthylderne.

 

Hvad er symptomerne på angst
Angst er kendetegnet ved at der en en række rigtig ubehagelige og skræmmende symptomer. Symptomer på angst er for eksempel at dit hjerte banker løs. Du sveder over det hele og ryster på hænderne. Du bliver bliver tør i munden. Du får måske en fornemmelse af at det er svært at trække vejret eller måske får du endda en følelse af, at du er ved at blive kvalt og slet ikke kan trække vejret. Ofte er der smerter eller trykken i brystet – på den måde kan et angstanfald altså ligne et hjerteanfald. Det kan være, du føler dig meget svimmel og måske har du kvalme eller føler uro i maven. Det kan også være, du oplever at det snurrer i dine hænder og fødder eller omkring munder, eller måske har du en dødhedsfølelse disse steder.

 

På hjemmesiden Slipangsten.dk er der oplistet følgende (typiske) symptomer på angst:

Hjertebanken
Sveden
Rysten
Mundtørhed
Tænderklapren
Åndenød/vejrtrækningsproblemer
Kvælningsfornemmelse
Svimmelhed
Uvirkelighedsfølelse/fjern
Snurren i hænder, læber og hud
Ondt/knugen i maven
Tanker om at komme væk, flygte fra situationen
Tankemylder
Forvirrethed
Manglende hukommelse

Angst over længere tid kan medføre disse symptomer
Muskelspændinger
Rastløshed
Koncentrationsbesvær
Psykiske anspændtsfølelse
Tendens til at fare sammen
Irritabilitet
Søvnproblemer

5 tanker om “Her er de typiske symptomer på angst”

  1. Otteruphundeskov.dk Hey,
    Du skriver virkelig gode artikler, jeg vil følge med løbende.
    Kærligst. Magnus R.

  2. Hey
    Det er ikke så ofte at jeg følger med på blogs, men denne her vil jeg da bestemt følge med på! Rigtig god dag, Gry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *